Drumstation

Geluid dempen

Wij drummers kunnen het leven van onze buren aardig zuur maken. Als jij nog even lekker gaat mee=rammen op de laatste CD van The Foo Fighters of Jan Smit kun je de buurt aardig terroriseren. Natuurlijk moet je daar rekening mee houden maar hoe? Zachter spelen is geen optie want da’s nie gaaf. Weet dat niet iedereen op een optreden van jou zit te wachten ­čÖé Misschien zit hier wel een handige tip voor jou bij:

Drummen op afgesproken tijden

Dat spreekt voor zich, toch? Ook tijdens vakanties en vrije dagen. “Afzuigkappen-tijd” is vaak de beste tijd om herrie te maken. Tijdens het koken is er bij de meeste huizen al veel meer lawaai en het verkeer doet daar ook aan mee.

Ramen dicht tijdens het spelen

M.n. de hoge tonen (bekkens) worden door de ramen redelijk goed binnengehouden. De bassdrum draagt meestal in je eigen huis het verst. Snare, toms, cowbells en andere bij-instrumenten blijven hardnekkig overal doorklinken.

Demp je drums

Er zijn dempmatten verkrijgbaar die enorm goed dempen, redelijk natuurgetrouw spelen en lang meegaan. De betere zijn gemaakt van neoprene. Je drumvellen gaan dan ook langer mee maar het grootse voordeel blijft dat je ze er in een paar seconden af hebt zodat je weer gas kunt geven.

Fifty fifty

Je kunt natuurlijk de tijd dat je drumt verdelen. M├ęt matten en z├│nder matten. De buren maken dan maar de helft van je oefentijd mee.

Gaasvellen

Zoals ook Roland (meshheads) gebruikt kun je zelf ook gaasvellen op je set monteren. Het materiaal lijkt een beetje op horregaas en maakt je drums vrijwel stil. Nadeel is dat je niet even snel zonder demping kunt spelen.

Go digital

Ja dat is makkelijk gezegd. Schaf effe snel een elektronisch drumstel aan… Maar mocht je in de luxe positie zitten is dit een echte aanrader.

Contactgeluid

Stel dat tip 3, 5 of 6 al je situatie is heb je nog wel te maken met contactgeluid. Dit is het doordreunen van je bassdrumpedaal, hihat en tikken van je stokken op de ketels (rims).
Je zou een mini-podium kunnen maken van blokken tempex (piepschuim). Leg daar een plaat (bijv. MDF) bovenop met vloerbedekking en houd tevens korte afstand van de muur. Hierdoor kan het contactgeluid nauwelijks via de vloer en de muren doorgegeven worden. Varianten voor tempex hebbeb we vaak gehoord; schuimrubber, rubber autobanden en tennisballen.

Bespaar je de moeite

Eierdozen en schuimrubber tegen de muur helpt nauwelijks om het geluid te isoleren en zeker niet in vergelijking met het werk en de kosten. Deze aanpak zorgt wel voor een aangenamer geluid op je kamer zelf omdat het geluids-absorberend werkt. Pak het dus bij de bron aan.
Isoleren van de ruimte zelf heeft natuurlijk wel veel voordeel als je het meteen goed aanpakt:
Bouw een geïsoleerd hok in de kamer (een ruimte in een ruimte)

Dat je het weet

Kijk welke maatregel voor jou acceptabel is maar verlies niet je plezier in het drummen. Want daar is het tenslotte om begonnen…

3 gedachten over “Geluid dempen”

  1. Het is ook aan te raden om over je floortom, over het vel een gewoon t-shirt te spannen. Dat helpt heel erg bij de reductie van de lagere tonen. Helaas werkt dat niet op de base, want dan zou je een heeeel erg groot shirt nodig hebben.

  2. Ik zit zelf ook met een buurman/jongen die na ik nog maar een minuut of tien speel al politie belt. Toen ik aan z’n deur stond om te overleggen werd ik gewoon genegeerd. Wat kun je dan nog??? Op dit moment heeft die zak mijn drum plezier verpest…
    Ik denk eraan om elektronisch te gaan maar dat is voor mij moeilijk en ik vindt t “niet echt” drummen.

    1. Als je oude/andere vellen hebt, kun je die omgekeerd op de vellen van je drumstel leggen, met een tapeje vastmaken. Bij de bassdrum zou je een hoes van een trommel tussen de klopper en het vel kunnen plaatsen, in de ring van de bassdrum. Dempt alles redelijk, is snel aan te brengen en te verwijderen. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
Scroll naar boven
Scroll naar top