Drumstation

De beste drummer

Wie is volgens jou de beste drummer? Dit is misschien wel de meest gestelde vraag aan drummers en na heel vaak de vraag voorgeschoteld te hebben gekregen moet ik vaststellen dat ik dat niet weet. Ja ik heb zo mijn eigen favorieten die in mijn drummershart zijn meegereisd.

Inspirators

Ik kan me niet herinneren of een specifieke drummer mij geïnspireerd heeft om aan de slag te gaan. Wel keek ik op TV en live bands altijd naar de drummer of liever nog naar het drumstel. Pas jaren later toen ik eenmaal op weg was begon ik te ontdekken welke helden mij aanspraken. Die waren zo verschillend van elkaar in stijl en skills dat daar door mij niet de beste drummer kon worden genomineerd.

Helden

Waarom precies kan ik niet zeggen maar mijn helden waren o.a. Ian Paice, Simon Phillips en Steve Gadd. Andere grootheden ontdekte ik beetje bij beetje later. Ik denk dus ook dat het een soort ontdekkingsreis is die door de tijd en mode wordt beïnvloed.

Genieten

Vakmatig heb ik al veel hele goede drummers aan de gang mogen zien en heb ontdekt dat ik het meest kan genieten van enthousiasme en uitstraling. Een manneke van een jaar of 10 die met zijn tong uit zijn mond drumt of zijn leven er van af hangt kan mij vaak meer vreugde geven dan een afgestudeerde technische gast met iets te veel kapsones. Ik zeg niet dat dit per definitie zo is hoor want ik ken heel veel gestudeerde drummers met bakken vol talent die daarnaast ook nog heel tof zijn.

Wijze woorden

Van een collega drummer hoorde ik eens een stelling die wellicht het antwoord kan zijn op de vraag wie de beste drummer is. Hij nam als voorbeeld de drummer van The Rolling Stones, Charlie Watts. Dat is geen virtuoos hoewel hij bijvoorbeeld in de jazz hele aardige dingen heeft gespeeld. Bij wijze van spreken kan elke drummer wat hij doet… Of toch niet? Vervang Charlie door welke superdrummer ook en The Stones zijn The Stones niet meer…

Misschien ben jij dus wel de beste drummer…

10 gedachten over “De beste drummer”

 1. Mike Mangini moet je beslist eens gaan checken.
  Die gast kan met één hand het tempo spelen waarvoor de reguliere drummer twee handen nodig heeft.
  Voor mij ‘zonder twijfel’ de allerbeste….

 2. Elvin Jones en Max Roch. De meeste drummers ook veel Nederlandse missen die groove en die supermuzikaliteit. Buddy Rich en Vinnie Colaiuta, David Weckl(te veel techniek is ook niet alles) Steve Gadd (luister maar eens naar Asis van Steely Dan) De nieuwe lichtingen drummers zijn wel veel met techniek bezig of juist te weinig, maar een lekkere drummer is vaak Old School
  Ik ben een mix uit de jaren 70. Ken je trommeletudes en rudiments en Odd meters en Polyrytms!!

 3. Simon Phillips, koning van de 6/8, 12/8.. 🙂

  Beste nederlandse drummer(s) is Cesar Zuiderwijk maar Ton Dijkman is een heuse concurrent..

 4. Men Favorite drummer is Chris Sharrock Hij is echt Heel goed in drummen. Hij speeld nu bij Beadye Eye, Robbie Williams. En Karl Brazil is ook een Geweldige Snare drummer. 🙂

 5. jaap verschuren

  mijn favoriete en grote voorbeeld drummer David Mackintosh
  van(dragonforce). als ik hem zie spellen krijg ik helemaal kriebels hoe snel en goed hij kan spelen. maar er zijn zoveel goede drummers ik denk ook niet dat er een beste drummer bestaat

  1. Inderdaad..lijstjes of polls van een beste drummer zijn niet zinnig.
   Wanneer een drummer niet zo technisch is maar al jarenlang in een hele grote band speelt.dan is hij of zij al jarenlang de beste drummer voor die band.
   Mijn benadering tot drummen is in dienst te spelen van een song en het zo invullen dat het ook iets toevoegd.
   Ritme..feel..dynamiek..en vooral een goed oor hebben voor wat anderen spelen!
   Ondertussen schaven aan de techniek…techniek is geen doel maar een middel dat je verder helpt.
   Jim Gordon is wel mijn grootste inspiratie…het luisteren waard!
   Boven alles…heb plezier in het (samen) spelen!

 6. Nick van Marwijk

  Ik weet niet of de beste drummer bestaat.
  Mijn alltime hero is Ian Paice,
  Andere favorieten zijn; Mike Portnoy, Mike Mangini, Marco Minnemann, Ed Warby etc…….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
Scroll naar boven
Scroll naar top