Drumstation

Drummers onderzocht

Zo nu en dan valt ons een artikel op in de media of worden we erop getipt. En als een onderzoek positief voor ons drummers uitpakt willen we het graag een keertje doorlezen. Daarna verdwijnen de teksten weer en zijn we er niet meer me bezig. Gelukkig hebben we deze post mogelijkheid om leuke weetjes te verzamelen zoals deze onderzoeken:

Drummen verbetert intelligentie

Bon: http://bit.ly/lgg47z

I agree

Ze worden niet altijd alle eer aangedaan, maar in realiteit is de drummer van de band vaak de intelligentste. Uit Zweeds onderzoek blijkt namelijk dat drummen je IQ danig verbetert. Wanneer je ritmisch trommelt zorgt dit voor stabiele hersengolven. Hierdoor verbetert op lange termijn niet alleen je IQ, je probleemoplossend vermogen krijgt er ook een enorme boost door.
Volgens de onderzoekers is het effect tweeledig:

van drummen word je slimmer, maar het zijn ook vooral slimmere mensen die kunnen drummen.


Drummers hebben het zwaarder dan voetballers:

Bron: www.nu.nl Uitgegeven: 22 juli 2008

Drummers in rockbands zijn fysiek vaak beter ontwikkeld dan profvoetballers. Dat blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers.
De onderzoekers keken naar de prestatie van de Portugese voetballer Ronaldo tijdens een wedstrijd en de prestatie van de Britse drummer Burke van de band Blondie. Beiden speelden 90 minuten. De
prestatie van Ronaldo lag bij een zware wedstrijd iets hoger, maar drummers treden veel vaker op dan voetballers.
Volgens onderzoeker Marcus Smith van het onderzoeksteam van de universiteiten van Chichester en Gloucestershire moeten muzikanten over een buitengewoon uithoudingsvermogen beschikken. Vooral als
ze op tournee zijn.

Metingen bij Ronaldo en Burke hadden onder andere aangetoond dat hun hartslag bij een optreden van 90 minuten op het grasveld of op het podium ongeveer even hoog was, tussen de 140 en 150 slagen per minuut, met topwaarden tot 190. Ook de verbranding van 400 tot 600 kilocalorieën per uur bij drummers en topvoetballers is ongeveer hetzelfde.
Het grootste verschil in prestatie ligt volgens de onderzoekers in het aantal optredens, waarbij voetbaltrainingen werden bekeken als repetities.
De gegevens van het onderzoek worden gebruikt in een project voor te zware kinderen. Om kilo’s te verliezen, kunnen ze in de toekomst tekeergaan op drumstellen in een speciaal ingericht lab van de universiteit van Gloucestershire.


Muzikanten slimmer

Bron: http://bit.ly/m0DmVo

Mensen die een muziekinstrument bespelen, maken effectiever gebruik van hun hersenen en zijn beter in staat tot creatief denken dan niet-muzikale personen, zo blijkt uit een Amerikaanse studie. Wetenschappers van de Vanderbilt University in Nashville organiseerden een experiment, waarbij
muzikaal opgeleide proefpersonen en mensen zonder enige muzikale training dezelfde creatieve opdrachten uitvoerden.

De deelnemers aan de test moesten bijvoorbeeld nieuwe functies bedenken voor bestaande huishoudelijke artikelen. Ook speelden ze woordspelletjes waarbij het de bedoeling was zo veel mogelijk associaties te leggen tussen woorden.
Effectief
Al snel werd duidelijk dat de muzikanten met meer en fantasievollere oplossingen kwamen dan de niet-muzikale proefpersonen. Uit aanvullend hersenonderzoek bleek dat de musici hun brein ook
effectiever gebruikten tijden de opdrachten. De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Brain and Cognition.
Vindingrijk
“De muzikanten waren niet alleen vindingrijker, ze overdachten informatie ook op een kwalitatief betere manier”, zegt hoofdonderzoeker Bradley Folley in een persbericht van Vanderbilt University. “We zagen veel meer activiteit in zowel hun linker- als hun rechterhersenhelft.”
Volgens de onderzoekers werken de hersenen van muzikale mensen mogelijk effectiever, omdat bij het bespelen van een instrument verschillende delen van het brein worden getraind.

Twee handen
“Mensen die een instrument bespelen, moeten bijvoorbeeld vaak met twee handen twee verschillende melodieën integreren in één muziekstuk”, zegt Folley. “Verder moeten ze erg goed zijn in het lezen van muzikale symbolen, wat voornamelijk met de linkerhersenhelft gebeurt. Maar tegelijkertijd geven
ze vaak hun eigen interpretatie aan de muziek, en dat is vooral een taak van de rechterhersenhelft.
Misschien zijn ze daar die training beter in staat om informatie met beide hersenhelften te verwerken en uit te wisselen.”

Het effectieve denkproces van muzikanten heeft volgens de wetenschappers ook invloed op hun intellectuele prestaties. Hun onderzoek wijst namelijk ook uit dat muzikale mensen gemiddeld een hoger IQ hebben dan personen die geen instrument bespelen.

…Rest my case…

2 gedachten over “Drummers onderzocht”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
Scroll naar boven
Scroll naar top