Ze zijn er in alle soorten en maten en er komen telkens nieuwe modellen bij. Maar welke stokken zijn nou de beste voor jou? Dat kan maar één persoon bepalen en dat ben je zelf. Drumstokken zijn een verlengstuk van je arm en iedereen heeft andere voorkeuren.
Verschillende modellen stokken
Lengte, dikte, model van nek en tip maken de drumstok. De meest gebruikte modellen zijn 7A, 5Aen 5B. De verschillende merken hebben deze modellen in het assortiment en ze zijn nagenoeg gelijk. De meeste drummers gebruiken 5A stokken. Grofweg info voor de niet-drummers:
- 5A is een soort standaard
- 5B is iets dikker dan de 5A
- 7A is iets dunner én korter dan de 5A
De tip komt in verschillende hoedanigheden voor: bol, regendrup, fusion (mix bol en regendrup) en nylon. De verschillen in aanslag (attack) en vering (bounce) zijn goed merkbaar op bekkens. Een zwart/wit stelling: Bolletjes voor trommels en regendruppels voor bekkens. De nylon tip is hard en geeft een luidere attack op m.n. de cymbalen.
Elke houtsoort is anders
Drumstokken worden gemaakt van verschillende houtsoorten en ze hebben allemaal andere eigenschappen. Hieronder staan een paar bekende houtsoorten toegelicht.
Hickory (okkernoot / carya)
Gereedschap zoals hamers en schoppen hebben meestal een Hickory steel. Dit is omdat dit erg sterk en veerkrachtig is en weinig trillingen doorgeeft. Die eigenschappen komen de drummer erg goed van pas. Veruit de meeste drumstokken zijn dus hickory stokken. Vaak staat er ook nog “American Hickory” op omdat de boom veelal in de Verenigde Staten, Canada en Mexico voorkomt.
Maple (esdoorn / ahorn)
Maple stokken hebben bijna dezelfde eigenschappen als hickory maar zijn een stuk lichter. Daardoor kun je dikkere stokken nemen die toch niet te zwaar zijn. De buitenkant lijkt wat harder te zijn.
Oak (eiken)
Drumstokken van eikenhout zijn hard, ze splinteren niet maar deuken en ze zijn ook nog eens redelijk zwaar. Ze kunnen lang meegaan maar als ze breken dan breken ze ook meteen goed. Alles of niets. Bovendien zijn de trillingen voelbaar. Eiken kom je op veel plekken tegen maar voor drumstokken wordt de Japanese Oak veel gebruikt.
Hornbeam (haagbeuk)
De hornbeam drumstick is de laatste jaren populair geworden. In Oost-Europa komt veel haagbeuk voor, uit die hoek komen dus ook veel hornbeam drumsticks. De houtsoort is taai en licht. Ondanks dat haagbeuk moeilijk splijt, zie je het wel opkrullen na verloop van tijd en intensief gebruik.
Onbreekbare stokken:
Feitelijk bestaan onbreekbare stokken niet. Zelfs stokken van carbon kunnen breken. Aluminium stokken zullen inderdaad niet gemakkelijk breken maar wel buigen na lange tijd. Dit soort stokken zijn bedacht omdat een drummer in zijn carriëre heel veel hout verslijt. Alle natuurlijke eigenschappen van hout ontbreken in deze stokken en ze gaan ook echt veel langer mee. Aan de andere kant: Als je stokken niet kapot gaan, wat gaat er dan wél stuk?
Signature stokken voor de groten der aarde:
Bekende drummers hebben vaak een eigen model drumstok. Soms is dat model zelfs ontwikkeld samen met hem of haar, maar in sommige gevallen is het een standaard stok met handtekening. Niets mis mee.
Ontelbaar veel merken drumstokken
Er zijn erg merken als het op drumsticks aankomt. Een aantal bekende merken zijn: Vic Firth, Promark, Vater, Agner, Zildjian, Regal Tip en Balbex.
Hallo, ik wil graag tromstokken laten graveren. Het moeten echter stokken zijn voor een grote gildetrom. Welke kan ik dan het beste nemen? Ik heb eventueel een foto van welke hij nu gebruikt.